Priserne for somatisk hospitalskontakt opgøres på baggrund af variablen TOTALPRIS_DRG fra registeret over DRG-grupperede LPR-kontakter (DRGSOMA_KONTAKT2018) som den gennemsnitlige pris pr. liggedag for indlæggelsesdage (PATIENTTYPE = 0), skadestuebesøg (PATIENTTYPE = 2 og INDMAADE = 1) og ambulantbesøg (PATIENTTYPE = 2 og IND-MAADE = 2). Som ovenfor følger fordelingen af omkostningerne på kommune og region Bekendtgørelse om den kommunale medfinansiering på sundhedsområdet (BEK 1881 af 01/12/2020), hvor kommunen tilskrives 45% (dog maks. 26.902 kr. i 2020-priser) for de 0-2 årige og 20% (dog maks. 16.140 kr. i 2020-priser) for de 3-64-årige. Enhedsprisen er fremskrevet til 2022-priser.

DAGS står for Dansk Ambulant Grupperingssystem og anvendes til registrering og opgørelse af ambulante behandlinger. Ved opgørelsen af DAGS takster fordeles patienterne i en gruppe med nogenlunde samme diagnose ud fra Landspatientregistret. Hver DAGS-gruppe får tilknyttet en takst, som gør det muligt at beregne et estimat af værdien af det arbejde, der udføres på sygehuset. Denne takst beregnes hvert år som de landsgennemsnitlige driftsudgifter ved behandling af patienter på de offentlige danske sygehuse. Alle dele af patientbehandlingen er inkluderet i taksten, dvs. både undersøgelser af lægen, blodprøver, røntgenbilleder mv. Taksterne afspejler altså de direkte udgifter og dermed også udgifter til hjælpeafdelinger, såsom køkken, tekniske afdelinger og administration medregnet, da det er en del af de samlede udgifter for patientens hospitalsophold. Derimod er tjenestemandspensioner, forrentninger og afskrivninger ikke medregnet.

Taksten dækker alle omkostninger fra indlæggelsen – også selv om patienten har været på flere afdelinger og har modtaget mange ydelser.

Pris opdelt på stat, region og kommune:

  • Stat: 0 kr. pr. besøg. 
  • Region: 1.171 kr. pr. besøg.
  • Kommune: 410 kr. pr. besøg. 

Kilde: VIVE (Krassel et. al, 2022), Enhedspriser på behandlinger under sygesikringen og somatisk hospitalskontakt er baseret på egne registerberegninger på Danmarks Statistiks forskermaskine. Priserne er opgjort på samme måde som for børnemålgrupperne i Socialstyrelsens SØM v. 2.5 (Jacobsen og Beuchert, 2018 og Jacobsen et. al., 2018), men er her baseret på gruppen af 0-17-årige i 2019 (det senest tilgængelige dataår).